Ellens & Lentze aan het woord over partneralimentatie
De partneralimentatie is al sinds de invoering ervan een onderwerp van discussie. Tot 1971 speelde de vraag wie verantwoordelijk was voor de scheiding nog mee. De alimentatie voor een overspelige echtgenote bijvoorbeeld kon beperkt of zelfs ontzegd worden. Pas in 1994 ging de maximale duur van de alimentatie terug naar 12 jaar, tenzij de ex-partners samen iets anders afspraken. Ook komend jaar veranderen de regels rondom de partneralimentatie weer.
Na een scheiding moeten beide partners op ongeveer hetzelfde welstandsniveau blijven. Daarvoor is de partneralimentatie ooit in het leven geroepen. Degene met het meeste inkomen, vaak de man, betaalt. Zodra een ex-partner weer gaat samenwonen of trouwen vervalt het recht op partneralimentatie. Het komt in de praktijk dan ook niet zo vaak voor dat er twaalf jaar aan een ex-partner betaald wordt.
Vanaf 1 januari 2020 wordt de duur van de partneralimentatie teruggebracht naar maximaal vijf jaar. Het jarenlang aan een ex-partner betalen past niet meer in onze huidige samenleving, vindt de Tweede Kamer. De meeste vrouwen zijn nu economisch onafhankelijk en kunnen prima voor zichzelf zorgen. Toch blijkt uit onderzoek dat zes op de tien vrouwen met een relatie een inkomen op bijstandsniveau heeft.
Ook op de nieuwe alimentatieduur van vijf jaar gelden uitzonderingen.
Als partners minstens 15 jaar zijn getrouwd en de ontvanger van de alimentatie minder dan 10 jaar voor de AOW-leeftijd zit, geldt een alimentatieduur van 10 jaar. Ook voor stellen met kinderen jonger dan 12 jaar geldt een uitzondering. De partneralimentatie stopt dan pas als het jongste kind 12 jaar wordt. En bij eventuele schrijnende gevallen kan de rechter tevens afwijken van de standaardduur.
De hoop is dat er met deze wetswijziging minder vechtscheidingen zullen zijn in de toekomst. Na de scheiding betreffen de afspraken immers een minder lange termijn en kunnen de ex-partners zich echt van elkaar losweken. Wellicht dat het echtscheidingsconvenant hierdoor ook sneller ondertekend zal worden?
We merken nu dat sommige stellen door de aankondiging van deze wijziging sneller hun scheiding in gang zetten en anderen de scheiding juist wat proberen te vertragen. Zeker als er kinderen in het spel zijn, raden wij mediation aan! Niet alleen voor de partneralimentatie, maar ook voor een ouderschapsplan en de bezittingen die ex-partners nog aan elkaar binden.
Zijn jullie al gescheiden? Dan moeten we jullie teleurstellen. Al jullie gemaakte afspraken over de alimentatie blijven gewoon gelden.
De bedoeling van de nieuwe partneralimentatie is dat beide ex-partners zo snel mogelijk zelfstandig verder kunnen leven, iets wat wij als notaris alleen maar kunnen ondersteunen, met al onze diensten.