Als erfgenamen niet gelukkig zijn met het testament

Na een overlijden is er veel te regelen. De uitvaart. De verdeling van goederen en geld. Het is meestal een hele klus voor de executeur om alles in goede banen te leiden. Zeker als behulpzame, maar emotionele, familieleden bij dat proces betrokken willen zijn.

Wat er in iemands testament staat, is heel persoonlijk. De overledene heeft daarin zelf vastgelegd hoe hij of zij wil dat er met de nalatenschap wordt omgegaan. Specifieke goederen kunnen aan een lievelingsnichtje worden toegewezen. Er kan iemand aangewezen zijn om voor de huisdieren te zorgen. Maar ook kan het zo zijn dat er familieleden uitgesloten worden of in ieder geval niet meer uit de erfenis krijgen dan wettelijk is verplicht. Vaak omdat er iets vervelends tussen hen en de overledene is gebeurd. Soms zijn er andere overwegingen gemaakt.

Verrassing!

Tijdens de bekendmaking van het testament is het aan de notaris de wensen van de overledene, zoals die in het testament worden vermeld, zo duidelijk mogelijk aan de erfgenamen over te brengen. Of de gevolgen die die wensen voor de erfgenamen hebben. Soms is wat zij te horen krijgen een grote verrassing. Maar waarom iemand voor uitsluiting heeft gekozen kan de notaris niet delen, omdat hij te maken heeft met een geheimhoudingsplicht. Die geheimhoudingsplicht zorgt ervoor dat mensen vrijuit kunnen praten tijdens het opstellen van hun testament en is dus heel belangrijk.

Onvrede

Er zijn dus wel eens erfgenamen die ontevreden zijn met wat zij horen en die zich benadeeld voelen. Broers en zussen voelen een ongelijke verdeling als harde afwijzing. Een kleinkind dat nooit veel interesse toonde, heeft een deel van de erfenis misschien alvast uitgegeven. Zeer ontevreden erfgenamen nemen zelfs de stap het testament aan te vechten. “Moeder kon niet meer helder denken!” Dergelijke rechtszaken zijn maar moeilijk te winnen. En zo blijft veel onvrede bestaan.

Die wig tussen familieleden kan voorkomen worden. De notaris kan misschien niet uitleggen waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt, degene die een testament laat opmaken, kan dat wel!

Leg uit!

Als erflater kunt u enkele van uw wensen verduidelijken door een paar regels met uitleg in het testament op te nemen of door een brief bij het testament te voegen. Zo wordt het voor de erfgenamen meteen duidelijk waarom de een meer krijgt dan de ander. Want misschien had het niets met de frequentie van de bezoekjes te maken, maar is het meer een vereffening. Omdat iemand tijdens het leven van de overledene al veel financiële ondersteuning heeft gekregen en een ander niet, bijvoorbeeld. Of misschien wordt zo nu eindelijk eens een ruzie beslecht.

De notaris-mediator zal respectvol met alle reacties en emoties omgaan en waar mogelijk proberen alle partijen enigszins tevreden de deur uit te laten gaan. Maar weinig werkt zo verhelderend en helend als woorden van de erflater zelf.

Laat daarom niet alleen uw wensen en verwachtingen opnemen in uw testament, maar leg ook uit waarom u hiervoor hebt gekozen!