Ellens & Lentze aan het woord over kopen zonder voorbehoud van financiering
De verschillen tussen mensen lijken steeds groter te worden. Kijk maar bij u in de straat: de een weet niet meer wat hij met zijn spaargeld moet doen en de ander heeft moeite rond te komen. Die eerste groep investeert nu vaak in een woning. Het hing al een tijd in de lucht: de huizenmarkt is inmiddels bijna net zo overspannen als een minister die onterechte fraudeverdenkingen aan de kaak stelt.
Verkopers, kopers en makelaars laten zich allemaal gek maken door het grote verschil tussen vraag en aanbod. Op de paar huizen die in de verkoop gaan, wordt flink geboden. Makelaars adviseren hun klanten royaal boven de vraagprijs te gaan zitten, potentiële kopers voelen de druk van alle andere geïnteresseerden en verkopers wachten vanzelfsprekend af wie de diepste zakken heeft. In deze chaotische biedingsstrijd worden de voorwaarden die kopers moeten beschermen steeds vaker van tafel geveegd. Anders vis je achter het net, is de angst. Is dat slim? U weet het antwoord vast al, maar toch een klein voorbeeld.
Onder druk
Twee vrolijke twintigers stonden op het punt hun eerste huis te kopen. Tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor de overdrachts- en de hypotheekakte viel ons meteen op dat er geen ontbindende voorwaarden in de conceptkoopovereenkomst stonden. Bewust gedaan, op advies van de makelaar, in de hoop dat de verkoper hen dan eerder de woning zou gunnen, zo begrepen we.
De belangrijkste ontbindende voorwaarden zijn: voorbehoud van financiering (als u niet weet of u de financiering rond krijgt), voorbehoud bouwkundige keuring (als u de onderhoudsstaat van het huis moet weten) en voorbehoud verkoop eigen woning. Die eerste heeft onze twintigers de das om gedaan.
Nee, zei de bank
Ze wisten ongeveer hoeveel hypotheek ze konden krijgen en ze hadden wat eigen geld voor bijvoorbeeld de kosten koper. Waar ze geen rekening mee hadden gehouden was dat het “vergeten” krediet van een van hen boven water kwam en dat het verschil tussen hun bod en de taxatiewaarde zo groot was dat de bank het gevraagde hypotheekbedrag niet wilde financieren.
De verkoper was niet bereid mee te werken aan de ontbinding van de gemaakte afspraken. Het stel kreeg een boete van 10% van hun bod. In dit geval bijna € 50.000,-. Daarbovenop kwam de schadevergoeding voor de verkoper. Hij claimde zijn huis nu voor een lager bedrag te moeten verkopen en stelde het voorheen vrolijke stel tevens verantwoordelijk voor de lopende lasten die nu langer op zijn schouders rustten.
Kans verkeken
De kans dat zij binnenkort een woning zullen bezitten is door dit avontuur aanzienlijk kleiner. Ze zijn al hun spaargeld kwijt aan de boete en de schadevergoeding. Helaas kunnen wij in dergelijke gevallen niets doen. Mensen tekenen tegenwoordig te gemakkelijk wat hen onder de neus wordt geschoven. Doe dat nou niet! Laat u gewoon goed informeren door een onafhankelijke partij. Maar bovenal: laat u niet onder druk zetten.