Over het partnerpensioen…
Het begin van een nieuw jaar is vaak het moment dat we de mouwen opstropen en een grote schoonmaak houden. Oude gewoonten maken plaats voor goede voornemens. Oude spullen worden naar de kringloop gebracht of van een nieuw verflaagje voorzien. Voor het einde van het jaar zijn veel van u waarschijnlijk overgestapt van energieleverancier of zorgverzekering. En zo wordt ook de administratie juist in deze maand vaak opgeschoond. Toch wordt er vaak één ding over het hoofd gezien: uw pensioen.
Het pensioen? Dat is toch iets voor later? Kunnen we niet gewoon even met elkaar van dit nieuwe jaar genieten? Natuurlijk! Maar bij genieten met elkaar hoort ook zorgen voor elkaar. Laten we een voorbeeld geven.
Het partnerpensioen als redding
Een leuk stel van in de dertig kwam bij ons voor advies. De reden was verdrietig: zij was ernstig ziek. Om alle zaken zo goed mogelijk te regelen, wilden ze een testament laten opstellen. Een goed idee, maar aan een samenlevingsovereenkomst zouden ze meer hebben, dachten we. Het stel bekeek ons argwanend. Doet de notaris dit om ons extra geld uit de zakken te kloppen? We zagen het ze denken. Uiteraard hebben we alle voordelen, verplichtingen en wensen rondom het testament en de samenlevingsovereenkomst uitvoerig besproken. Uiteindelijk lag er een mooi, zorgvuldig testament en een samenlevingscontract waarin de partners elkaar als enige begunstigde van het partnerpensioen hebben benoemd. En gelukkig maar.
Na haar overlijden kwam hij in de problemen met hun verhuurder. Omdat zijn inkomen te laag was, kon het huurcontract helaas niet gecontinueerd worden. Hij moest op zoek naar nieuwe woonruimte. Terwijl we hem hielpen met de afwikkeling van de nalatenschap, herinnerden wij hem aan hun samenlevingsovereenkomst. En na contact met de pensioenmaatschappij bleek hij recht te hebben op een partnerpensioen van € 850,- bruto per maand voor de rest van zijn leven! Daarmee kon hij zijn verhuurder laten zien dat hij wel voldoende inkomen had om in hun oude woning te blijven en had hij in ieder geval een zorg minder.
Een samenlevingscontract kan dus grote financiële gevolgen hebben. Veel samenwonende stellen hebben echter niets tot weinig geregeld met of voor elkaar. Soms is er wel een samenlevingsovereenkomst, maar hebben de partners elkaar nog niet aangemeld bij hun pensioenmaatschappij. Toch kan zo’n telefoontje het verschil betekenen tussen uit huis gezet worden en goed verzorgd verder kunnen leven na een tragedie, zoals uit het voorbeeld blijkt.
Iets eenvoudigs dat vaak over het hoofd wordt gezien omdat het nog zo ver weg lijkt als iemands pensioen, kan van grote invloed zijn op hoe u uw partner achterlaat. Het kan immers om grote bedragen gaan. Houd er wel rekening mee dat elke maatschappij haar eigen voorwaarden opstelt met betrekking tot het partnerpensioen. Voor de een is een zelfde woonadres genoeg, de ander wil een gezamenlijke en/of-rekening zien en weer een ander eist een samenlevingscontract.
Zorg ook in dit nieuwe jaar goed voor elkaar, van de eerste gezamenlijke woning tot uw pensioen!