Pap, mam: de scheiding is prima, jullie gedrag niet!
In 2020 scheidden de ouders van ruim 28.000 kinderen en gingen ook de ongetrouwde ouders van nog eens 20.000 kinderen uit elkaar. Meer dan een half miljoen Nederlandse kinderen woont volgens het CBS niet met beide ouders in één huis. Zielig? Nee hoor! Er zijn veel gezonde eenoudergezinnen en samengestelde gezinnen en er komen met het jaar steeds meer nieuwe familiestructuren bij.
Niemand kan voorspellen wat het leven voor hem of haar in petto heeft. Niemand weet welke emoties over vijf jaar de meeste beslissingen beïnvloeden. Elk moment groei je, leer je en verander je immers een beetje. In een relatie verander je idealiter redelijk dezelfde richting op. Op zijn minst gun je elkaar groei en ontwikkeling. Als na een jaar of tien (de gemiddelde huwelijksduur bij een scheiding) blijkt dat jullie niet meer elkaars gedroomde partner zijn, kan een scheiding de meest verstandige keuze zijn. Het is prima om te besluiten geen partners meer te zijn. Het is niet goed om te vergeten samen het ouderschap goed in te vullen. En helaas gebeurt dat nog al te vaak.
Kind van de rekening
Buddy was 6 jaar toen zijn ouders gingen scheiden. Zijn schuld natuurlijk. Zijn ouders hadden altijd ruzie over wie hem wanneer waar naartoe moest brengen. Wat hij wel of niet mocht eten. Wat hij wel of niet had gedaan die dag. Er was altijd wel wat. Een scheiding moest rust brengen, maar Buddy’s ouders zagen elkaar alleen nog maar als “die verschrikkelijke ex” en de ruzies gingen onverminderd door. Ze wilden elkaar zo min mogelijk zien.
Toch lag er een duidelijk ouderschapsplan waarin alles over de financiën, de opvoeding en de verzorging van Buddy tot in de kleinste details eerlijk was verdeeld. Buddy was niet bij die beslissingen betrokken geweest. Dat hij vaak niet naar feestjes kon, leek zijn ouders niet echt te raken. “Het is niet anders.” Dat hij bij de een geen bedtijd had en bij de ander wel was verwarrend. Op papier was alles eerlijk verdeeld, in de praktijk voelde het anders.
Jarenlang werd Buddy op de hoek van de straat afgezet. Nooit waren beide ouders bij optredens, wedstrijden of verjaardagen. En Buddy hield zijn mond. Nooit heeft hij hen verteld hoe verdrietig hij was. Voorzichtig om niemand te kwetsen, dreef hij langzaam van zijn ouders weg.
Goed scheiden voor de kinderen
In harmonie scheiden, zonder dat de kinderen er al te veel onder leiden kan echt! Vaak met de hulp van een notaris-mediator. Met afspraken waar beide partners zich in kunnen vinden. Met ruimte voor de wensen van de kinderen. En met de zekerheid dat alle afspraken juridisch gestaafd zijn.
Een kind heeft duidelijkheid nodig. Zeker tijdens een scheiding. En elk kind moet zonder belemmeringen openlijk van beide ouders kunnen houden. Wat zij ook van elkaar vinden. Pas dan, als het belang van het kind de hoofdrol speelt tijdens de scheiding, is een ouderschapsplan geslaagd.