Scheiden tijdens een lockdown
Sinds maart vorig jaar zitten we meer dan ooit thuis. We werken thuis. We geven onze kinderen thuis les. We proberen thuis te ontspannen. En soms vluchten we in een wandeling met een take away-koffie in de hand. Door al die extra tijd samen zien we meer van onze partner dan misschien wenselijk is.
U hoort opeens hoe uw partner met collega’s en klanten praat. Uw partner verwacht blijkbaar continu bediend te worden. Het valt u nu pas op hoe hard uw partner smakt. Hoe weinig geduld er is voor de kinderen. Hoe weinig initiatief er genomen wordt om de relatie in evenwicht en tegelijkertijd spannend te houden. U leert elkaar in ieder geval weer anders en beter kennen tijdens een lockdown. En soms betekent dat dat scheiden de beste optie is.
Een goed einde is een goed begin
U bent daarin niet alleen. Het beperkte sociale leven en de beperkende coronamaatregelen zorgen in veel relaties voor stress. Het leidt tot extra conflicten met soms excessen als mishandeling en zelfmoordpogingen. Het breekt ons hart. Ook wij zien het aantal conflicten stijgen. De vraag naar scheidingsbemiddeling bijvoorbeeld groeit enorm. En we snappen het. Soms is de rek er gewoon uit. Maar we doen nu wel een dringende oproep: gun elkaar een goed begin als u gaat scheiden.
Mediation: ook als de relatie niet meer te redden is
Er komt veel bij een scheiding kijken, maar onze notaris-mediators begeleiden en adviseren u waar nodig. We luisteren als onafhankelijke partij naar alle betrokkenen en stellen zo samen een ouderschapsplan op waar u zich allebei in kunt vinden. We wijzen u ook op de zaken die helaas vaak door de haast of de emoties over het hoofd worden gezien. Zo moet de polis van uw levensverzekering aangepast worden als uw ex-partner daar met naam in vermeld staat. Volgens de wet heeft een ex-partner recht op een deel van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen, maar in de praktijk vergeten mensen vaak afspraken over de verevening te maken. Testamenten moeten opnieuw opgesteld worden, want heeft uw ex nog rechten na uw overlijden? Wie staat als voogd of executeur vermeld en kan uw ex nog via uw kinderen erven?
Afspraken uitvoeren
Soms vergeet men dat de afspraken die in een echtscheidingsconvenant zijn vastgelegd ook nog moeten worden uitgevoerd. Als een van u eigenaar van de huidige woning wordt bijvoorbeeld, moet dat huis nog wel op naam van diegene gezet worden. Gebeurt dat niet, dan moet u beiden, ook jaren later nog, tekenen voor een eventuele verkoop.
Het zijn allemaal onderwerpen om – samen – goed over na te denken, zodat u goed kunt scheiden. Pas dan kunt u elk zelfstandig weer een nieuw, beter leven opbouwen. Goed scheiden doet u uiteraard voor uw kinderen, maar zeker ook voor uzelf en uw ex. Wij zullen ervoor zorgen dat alle belangrijke zaken besproken worden en dat de afspraken die jullie samen maken ook juridisch haalbaar zijn.